-Öncelikle Sever Makina ve Coşkun Sever Kimdir? Bu işe nasıl başladınız?
Ben Çanakkale Geyikli'nin Hamdi Bey kasabasında dünyaya geldim. İlk ve Ortaöğrenimimi Hamdi Bey' de tamamladım. Daha sonrada Çanakkale Endüstri Meslek Lisesi'nden Balıkesir Teknik Meslek Lisesi' ne devam ettim. 1987 yılında Teknik Liseden mezun oldum. 1987 yılından 2005 yılına kadar çeşitli fabrikalarda makina teknisyeni ve işletme sorumlusu olarak çalıştım. Daha sonra Burhaniye Lisesine geldim Burhaniye Lisesi'nde okudum. Burhaniye’de, Murat Salça fabrikasında makine teknisyeni olarak işe başladım. Burhaniye' ye geldikten sonra Burhaniye sanayisinde torna konusunda eksikler olduğunu gördüm. Bu eksikliği gördüğümde sanayide torna atölyesi açtım. Torna atölyesi açtıktan sonra Burhaniye'deki eksiklikleri dışarda çok iyi gördüğüm için sanayi anlamında çeşitli imalatlar yapmaya başladım. Bu imalatların içerisinde çit teli örme sanayinin çok geri olduğu ve ihtiyacında çok fazla olduğunu gördüm. Hidrolik hortum üretiminin hiç olmadığını gördüm. Bu anlamda ilk önce çit teli örüp zeytinliklerin etrafını çevirmek için bunun satışını yaptım. Burhaniye ve çevresinde köylere servisler yapmaya başladım. Daha sonra bu tel örme sektöründe makina konusunda eksikleri görmeye başladım. Biz ilk önce kendi imkânımızla yarı otomatik makinamızı yaptık. Daha sonra otomatik makina yapmaya karar verdik. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Bu çalışmalar esnasında otomatik makinayı imalatçı olarak nasıl bir otomatik makina olması gerektiğini düşündüm. Ve bu anlamda sanayide otomatik makina yaptık. Burhaniye sanayisinde de bu imalata devam ettik. Bu imalatı devam sürecinde Burhaniye çevresinde alanımız genişledi. İzmir, Balıkesir, Bursa, Kayseri’ye kadar tel satışları yapmaya başladım. Bu tel satışlarından sonra biz makinanın aynı zamanda denemesini yapmış olduk. 5 yıl boyunca yapmış olduğumuz otomatik makine ile tel üretimi yaptık hem de makinamızı düzenledik.
-Yurt dışı ve yurt içinde büyük bir marka haline geldiniz. Yurt içinde belli bir ivme kazandıktan sonra yurt dışına nasıl çıkış yaptınız?
İlk önce biz makinayı yaptıktan sonra bu makinanın tanıtımını İzmir Enternasyonal Fuarı'nda makinamızı 10 gün sergiledik. Orada yurt dışından gelen müşterilerle birebir görüşmelerimiz oldu. ilk Yurt dışı satışımızı fuar sayesinde yaptık.
FUARLAR, İSMİMİZİN DUYULMASINDA EN BÜYÜK ETKEN OLDU
- Yurt dışında ilk nereye satış yaptınız?
İlk satışımızı İran'a yaptık. O satışımızda İzmir fuarında gerçekleştirdik. Daha sonra yine bir İzmir fuarına gittik. O aşamada İzmir Fuarı'nın bizim için yetersiz olduğunu gördük. İstanbul'daki TÜYAP Yapı Fuarına katılmaya karar verdik. İstanbul'daki yapı fuarında yurt dışı pazarına tamamen açılmış olduk. Biz tanıtımımızı fuarlar ile yapmış olduk. Yurt içinde ve yurt dışında özellikle, Avrupa ülkelerinde tanıtım şansı elde ettik. Avrupa'da şunu gördüm maliyeti düşük yapmak için makina yapmıyorlar. Sağlam bir makina yapıyor ve maliyetine hiç bir zaman takılmıyor. Maliyeti ne olursa olsun en iyi makinayı yapıyor ve pazara o şekilde sunuyor. Şu anda bizim yapmış olduğumuz makina Avrupa Standartlarında. Ürettiğimiz makinalar yurt dışında da tercih edilen bir makinadır.
-Sever Makineyi Diğer Firmaların Önüne Geçiren Nedir?
KOSGEP projesiyle dünyada olmayan Altıgen Tel Örme Makinasını yaptık. Farklı ebatlarda altıgen tel örme makinaları yaptık ve bunun denetimini Balıkesir KOSGEP İl Müdürlüğü takip etti. Başarıyla sonuçlandı. Biz KOSGEP projesiyle yapmış olduğumuz makinayı ihraç ettik. Farklı ebatlarda tel örebilen altıgen makinamız şu anda Belarus'da çalışmakta. Yurt içine de verdik. Makinamızı geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Farklı sektörlere de makina yapıyoruz. Özel tasarım makinalarda yapıyoruz. Tam otomatik tulum ve sepet peynirini aynı ebatlarda kesebilen peynir kesme makinası yaptık. Bunu peynircilere mandıracılara, piyasaya sunduk. Çok iyi de çalışıyor.
- Sever Makina kurumsallaşma yolunda ciddi bir marka. İleriye dönük planlarınız nelerdir?
Bizim planladığımız, farklı sektörlerdeki makinalar. Şu anda biz tel sektörlerindeki makinalara yoğunluk verdik. ARGE çalışmalarımızla farklı sektörde makina tasarımları yapıyoruz. O tasarımlar oluştuktan sonra makinaların imalatına başlayacağız. Farklı sektörler için makinalar üretmeyi düşünüyoruz.
DÜNYADA BU ÜRETİMİ YAPAN 3 FİRMADAN BİRİ SEVER MAKİNA
Biz bu ilk makinayı yaptığımızda bu makinayı yapan Türkiye'de üç tane firma vardır. Birisi Ankara’da birisi İstanbul' da bir tanesi de bizde. Altıgen tel örme makinasında ise dünyada yapan üç tane ülke var. Almanya' da, Çin' de var ve Türkiye' de Balıkesir Burhaniye’de Sever Makina'da var. Dünyada üç firma yapıyor. Biz iki tane yaptık. bizle yapan Türkiye’de iki firma vardı ilk başladığımız zaman. Şu anda da yaptığımız Altıgen tel örme makinasından dünyada üç tane yapan ülke var. Bunlardan birisi de biziz.
BURHANİYE İSMİNİ KENDİ FİRMAMIZIN İSMİNDEN DAHA BÜYÜK YAZIYORUZ
İlginç bir anım var. Ben fuarlarda Sever Makina Burhaniye yazıyorum. Gelen müşteriler Edremit'i biliyor Ayvalık’ı biliyor. Burhaniye'yi anlatmakta çok zorluk çekiyoruz. Israrla Burhaniye yazıyoruz. Kendi yazımızdan büyük Burhaniye yazıyoruz. Sanayinin olmadığı bir ilçede böyle bir makina imalatını yapmış olmamız herkesin ilgisini çekiyor. İstanbul ve Ankara fuarlarında, herkes fotoğraf çektirmek istedi veya konuşmak istedi. Bu anlamda fuarın en hareketli makinasını sergiledik.
Bizimle bilgi alışverişinde bulunan insanlara biz bunu Balıkesir Burhaniye ilçesinde yapıyoruz dediğimiz zaman çok şaşırdılar. En ilginç anımda İstanbul Fuarı'nda ulusal bir kanala reklam vermek istiyorduk. Bu anlamda çok görüşmelerimiz oldu ulusal kanallarda. Tabi ücretleri çok çok pahalı. Biz o sevdadan vazgeçtik. Fuarın ikinci günüydü ulusal kanalın bir tanesi geldi ve “biz sizinle röportaj yapmak istiyoruz” dedi. Tamam dedik. Her hangi bir ücret istemediler. Ve biz ulusal kanalda öğle haberlerinde canlı yayına çıktık.
-Burhaniye’nin tanıtımı anlamında Sever Makina büyük bir oyuncu mudur?
Ben iki dakikalık tanıtım esnasında yedi kere Burhaniye demişim, hiç Sever Makina dememişim. Yedi defa Burhaniye'yi Balıkesir'in Burhaniye ilçesi diye söylemişim.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden Dubai'den, İran'dan, Irak'tan, Güney Afrika’dan, Gana’dan, Dogo'dan, Kazakistan'dan, Kırgızistan'dan, Azerbaycan’dan bizim makinamızı görmek için Balıkesir'in Burhaniye ilçesine geliyorlar bizim firmaya. Gelen müşterilerimiz de hepsi Antalya'yı çok iyi biliyorlar. Tatil cenneti olarak. Biz, onlar Burhaniye'ye geldiği zaman makinalarımızı gösterdikten sonra Örene götürüyoruz. Burhaniye'yi gezdiriyoruz. Konaklamayı tamamen Burhaniye çevresinde yapıyoruz. Müşterilerimizin alışveriş yapıp yapması çok önemli değil belli bir zaman sonra Burhaniye'ye tatile gelip bize ziyarette bulunuyorlar. Örneğin Dubai’den gelen müşterim böyle bir yeri hiç bir yerde görmedim dedi. Buraya ailesiyle beraber tatile geldi. İran'dan Irak'tan, Afrika'dan on iki bin kilometreden hem Sever Makine’yi görmeye gelen hem tatile gelenler oluyor. Bu bizleri çok mutlu ediyor.
Yurt içi ve Yurt dışından gelenler oluyor. Ve onlarla dostluklarımız devam ediyor. Bizim satış sonraki makine servisimiz her zamanki gibi devam ediyor. Biz buradan Burhaniye'nin gücünü arkamıza aldığımızı her zaman hissediyoruz. Bizim fuarlara katıldığımız zaman ticaret odamız bizi hiç bir zaman yalnız bırakmıyor. Bize fuarlarda, yurt dışından gelen misafirlerde ve bize yurt dışında her zaman için yanımızda oluyor. Bizde yurt dışı ve yurt içi pazarlardaki ticari görüşmelerimizdeki olumlu veya olumsuz durumları her zaman için ticaret odası ile paylaşıp oradaki yöneticilerle fikir alıyoruz. Bu fikirleri doğrultusunda hareket ediyoruz.
-Bişey daha sormak istiyorum. Ciddi bir bilgi birikimi var ki makina yapıyorsunuz. Her şeyden önce kişisel anlamda pazarlama yöntemleri olsun, insanlarla diyalog anlamında olsun, yani fuara çıkmak bile bir ayrı ufuk gerektirir. Her anlamda kendinizi geliştirme anlamında neler yaptınız?
Yeğenim elektrik teknisyeni, oğlum makina mühendisliğini okuyor şu anda. Biz makinayı yaparken yanımızda çalışanlar ve aile olarak her zaman için toplantı yapıyoruz. Nasıl yaparsak daha başarılı oluruz? diye ve ben, yeğenim ve oğlumdan her zaman için teknik destek alıyorum. Onların fikirlerini makinanın üzerinde uyguluyorum. Onlarda sorumluluklarını biliyor. Makinanın en iyi şekilde olması için her türlü ARGE çalışmasını yapıyoruz. Zaten bu makine konusunda dünyada hiç bir makinada ARGE yapmadan başarıya ulaşabilmenin mümkün ihtimali yok. Biz makinanın üzerinde ARGE çalışması yaparken muhakkak 2-3 aylık zamanımızı ve malzememizi heba ederiz. Biz makinanın ilk çıkardığı ürünleri saklarız. Daha sonra makina bittiği zaman tabi ilk çıkan ürünler yamuk yumuk olur. O profili yakalamak, o başarıyı yakalamak bizi mutlu eder. Tabi nihai bir ürün çıktığı zaman çok mutlu oluruz. O mutluluk daha farklı bir şey.
-Şunu merak ediyorum herkesin hayatında böyle yol gösterici bir söz vardır. Bir atasözüdür, bir deyimdir veya bildiği bir söz vardır. Size yol gösteren veya işinizde yardımcı olan bir sözünüz var mı? Sloganınız Nedir?
Sloganımız ''Yüksek Kalite Sürekli Üretim''
-Çok güzel. Bu sloganın bir hikâyesi var mı? Bir çıkış noktası var mı?
Biz ilk Sever Makinayı yaptığımız zaman makinanın piyasa şartlarına göre maliyet hesaplarını yaptık. ‘Biz şu aralıklarda makina çıkardık’ dedik. Makinayı piyasaya sürdük, piyasa gayet mutlu memnun. Daha sonra ben Avrupa’ya gittim. Avrupa’ya gittiğimde makina fiyatlarına baktım. Bizim fiyatlarımızla nerdeyse on kat fark var. Nasıl on kat olur diye bir araştırma yaptım. Örneğin, bizim 2.10kv kullandığımız motorda adamlar 5.50kv motor kullanmış. Bizim 4 milim sac kullandığımız yere 12 milim sac kullanmış. Orda şunu gördüm, makinanın maliyeti değil makinanın kalitesinin önemli olduğunu anladım. Avrupa’dan döndüğüm zaman ilk yaptığım iş, makinanın dizaynını değiştirmek ve kaliteyi artırmak oldu. Sürekli üretimde makinaların 24 saat çalışma esasına göre çalışması gerektiğini düşündük ve bizim makinalarımız 24 saat çalışma kapasitesi var. Makinalarımıza dünyanın neresinde olursa olsun bilgisayarla uzaktan erişim ile ulaşıp teknik anlamda servis verebiliyoruz.
Makinayı telefonda soran oluyor yurt içinden yurt dışından da sorulabilir. Yurt içi ve dışından katalog istiyorlar. Biz kataloğumuzla beraber Burhaniye'nin zeytinini, Burhaniye'nin zeytinyağını, Burhaniye'nin sabununu ve kataloğumuzu koyup gönderiyoruz. Bununla ilgili çok enteresan bir şey var. Afyona makina sattım. Afyona makinayı kurmaya gittik ve kurduk. Afyonda makinayı kurduğumuz zaman arkadaşlar ile birlikte bir lokale oturalım dedik. Tabi arkadaşlarını tanıştırdılar. Ben kimseyi tanımıyorum onlar beni tanımıyor. Arkadaşının makina aldığını da bilmiyor arkadaşları. Orada konu tel makinasından açıldı. Arkadaş ‘ben tel makinası aldım’ dedi. Beni tanımayan arkadaşı söze girdi ‘Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde bir tel makinası var bende oğluma ondan alacağım. Keşke ondan alsaydın’ dedi. Tabi adam benim müşterim çaktırmadan ‘Ya makinanın özelliği nedir?’ diye konuştular. Adam makinayı benim anlattığım gibi anlattı. En son şunu dedi, ondan çok etkilendim; ‘Sen tanıyor musun Sever Makinayı? Dedi. Adam ise; ‘Sever Makina'yla telefonla görüştüm. Bir tane katalog istedim. adam bana katalog göndermiş. Yanında zeytin ve zeytinyağı göndermiş. Ben hayatımda böyle bir zeytin, zeytinyağı yemedim’ dedi. Müşterimde; ‘Sever Makina bu’ dedi. Orada çok güzel sohbet ettik. Adam Sivaslıymış. Sivaslı adamda Afyon'da beni anlatıyor. Ve Burhaniye'nin zeytin ve zeytinyağını övüyor.
-Farklı sektörlerde diğer sektörlerdeki arkadaşlarınıza veya sektör temsilcilerine buna benzer önerebileceğiniz bir şey var mı? En basitinde katalog gönderirken yanında zeytin, zeytinyağı göndermek gibi.
Evet, ben Burhaniye'de imalat yapan, üretim yapan, ürün yapan arkadaşlarım kendi imkanlarıyla muhakkak fuarlara katılması ve fuarın dönüşlerini hemen beklememelerini istiyorum. Bir fuara katılıyorsunuz iki yıl sonra müşterisi geliyor. Fuar tanıtımı çok önemli. Özellikle İktisat fuarlarında çok çok iyi organizasyonlar yapabilir arkadaşlar.
-Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Bu makinanın yapımında, tanıtımında, teknik servisinde, benim her zaman için yanımda olan Başta Burhaniye Ticaret Odası olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.